Roulette

Roulett tillhör kategorin hasardspel, och finns i ett antal olika varianter. Rouletthjulet är en syn de flesta känner till, dock vet inte alla hur spelet faktiskt fungerar. Det ser ju mycket simpelt ut, men det är faktiskt mer avancerat än man tror, även om detta absolut inte är något som ska överdrivas.

Hur fungerar Roulett?

De olika varianter av Roulett som finns funkar i stort sett på samma sätt. Det är små detaljer som skiljer dem åt. Rouletthjulet består av 37 eller 38 fack, beroende på typ av Roulett. Båda typer av roulettbord är numrerade från 0-36, men det med 38 skiljer sig från den andra typen av bord genom att det har två fack med nollor. Facken är röda eller svarta, med vartannat fack svart och vartannat fack rött. Facket/facken med nummer 0 är dock grönt/gröna. Numren är inte arrangerade i numerisk ordning, utan de är blandade på andra sätt. Det kan handla om höga och låga nummer, udda eller jämna, och så vidare. Spelet sätts sedan igång genom att bordet sätts i snurrning med en kula på som snurrar i motsatt riktning, och i takt med att hjulet slutar snurra så hamnar kulan tillslut i ett av dess fack.

Roulett är alltså inte något särskilt avancerat spel, utan det är ett spel som de flesta kan lära sig utan problem. Man ska som spelare alltså satsa på ett av de nummer som bordet består av, eller på en kombination av dessa, och hamnar kulan i det/de fack som man satsat på så vinner man. Det enda som krånglar till det något är att det finns olika typer av spelet, samt att man kan lägga olika typer av bets. Det är dock inte kärnfysik det handlar om, utan ger man det bara det hela lite tid bör man snart kunna behärska det.

Europeisk roulett

När det gäller Europeisk Roulett, vilken är en av de vanligaste typerna, så är det alltså denna form av Roulett som består av 37 fack med nummer 0-36. Denna variant har alltså bara ett fack med en nolla. Som spelare placerar man då en så kallad marker på bordet vid det eller de nummer man vill satsa på. Dessa nummer är i sin tur indelade i låga nummer, så kallade ”lows”, samt höga nummer eller ”highs”. ”Lows” täcker nummer 1-18, och ”highs” täcker 19-36. Man kan även välja att satsa på ett så kallat bet, något det finns två olika varianter av. Dessa är kända som ”Inside Bets” och ”Outside Bets.”

Inside Bets

När det gäller ”Inside Bets” får man välja mellan att satsa på enkelnummer eller två nummer. Enkelnummer satsar man på genom att lägga sina marker i rutan med det nummer man vill satsa på. Utdelningen vid vinst hamnar här på en summa av hela 35 gånger insatsen. Väljer man istället alternativet att satsa på två nummer så lägger man sina marker på den linje som finns mellan de två nummer man vill satsa på, och här ligger utdelningen på 17 gånger insatsen. Det finns även ett antal underkategorier inom ”Inside Bets”, och dessa går under namn som ”Corner Bet”, ”Zero Corner Bet”, ”Street Bet”, ”Zero Street Bet”, samt ”Line Bet”, och så vidare.

Outside Bets

Det finns som sagt även en annan typ av bets kända som ”Outside Bets”. Dess underkategorier har namn som ”Dozen”, ”Column Bets”, ”Red/Black”, ”Odd/Even”, och ”Low/High”, med flera. Som regel kan man konstatera att ”Outside Bets” generellt sett bygger på betydligt simplare principer än vad ”Inside Bets” gör.

Amerikansk roulett

Till sist tar vi oss en kort titt på Amerikansk Roulett. Skillnaderna mellan Amerikansk Roulett och dess europeiska motsvarighet stannar vid följande: Amerikansk Roulett innehåller två nollor, medan Europeisk Roulett bara har en. Dessutom ser numrens ordningsföljd något annorlunda ut när det gäller amerikansk Roulett kontra europeisk. I den amerikanska versionen går numren medurs, precis som de gör i den europeiska varianten alltså, men skillnaden är den att följden av nummer ser annorlunda ut mellan de olika varianterna.

Sammanfattning

Roulett verkar alltså på ytan mycket simpelt och enkelt att lära sig om man kollar på det som åskådare. Det är inte heller något jätteinvecklat spel, men som vi sett här är det trots allt inte riktigt lika simpelt som det först kan verka, detta eftersom det är ett spel som består av olika sorters funktioner, olika spelsätt, och så vidare. Det finns ju dock spel som är betydligt svårare att lära sig, så ger man det bara lite tid så bör man snart kunna spela åtminstone några olika varianter av Roulett samt behärska reglerna för dessa, så väl som att känna till skillnaderna mellan dem. Roulett är ju hur som helst väldigt populärt runtom i världen, och det finns ju en anledning bakom detta, nämligen att det är ett mycket underhållande spel som det är lätt att fastna för.